Bidstrupskovene - rundtur ved Avnstrup shelteren
Rundtur fra p-pladsen ved Avnstrup. Denne korte rute er ikke skiltet. Ruten går ad grusveje forbi Hejede Sø og ind i Bidstrup Skoven forbi Avnstrup Shelteren og retur til p-pladsen. Ruten giver mulighed for på en kort strækning at opleve både udsyn ud over søer, enge, opleve skoven. Der er både handicaptoilet ved p-pladsen og sidemuligheder ved Avnstrup shelteren og bålhytten på ruten.
Der er både rådyr, dåvildt og krondyr i Bidstrup Skovene. Kronvildtet har ikke været der i så mange år, og man ser dem ikke så tit, men de er der. Her kan også opleves ræve og grævlinge, egern og mus. Grævlingene lever sammen i klaner i store underjordiske komplekser. Hvis du går ud en stille dag eller aften, kan du være heldig at se en, når den skal ud og finde føde.
Hasselmusen er nok Bidstrup Skovenes mest feterede beboer. Den er på rødlisten over truede arter og lever kun i skovområder på Midt, syd- og sydvestsjælland samt på Sydfyn og i Østjylland omkring Vejle. Den indvandrede til Danmark for ca. 11.000 år siden sammen med løvskoven. Selv om den kaldes for en hasselmus, er det slet ikke en mus men Danmarks eneste medlem af syvsoverfamilien. Den tilbringer hele vinterhalvåret i en rede ved jordoverfladen, hvor den sover vintersøvn. Først når forårssolen skinner, og træerne springer ud, kommer den ud af sit vinterhi og klatrer op i vegetationen, hvor den bygger rede.
De mange vandhuller, vådområder og søer betyder, at der er masser af frøer og padder. Især den grønne frø kan være meget højlydt, når et enkelt kvæk sætter hele bestanden i gang på en fin sommeraften, men der er også spidssnudet og butsnudet frø. Både stor og lille vandsalamander lever i søer og vandhuller i skoven, og der er også mange snoge.
Ravnene er meget karakteristiske for Bidstrup Skovene. Der lever flere par i skoven. De holder normalt sammen livet ud, og de er meget støjende, når foråret kommer og de skal hævde territorium, finde mage eller smide ungerne fra sidste år ud. Desuden er de store sorte fugle ikke til at tage fejl af. De er meget større end både krager og råger.
Der er også en god bestand af sangfugle. Alle de mest almindelige findes i Bidstrupskovene. Dertil kommer spætterne. Der er både sortspætte og stor flagspætte. Desuden er der ynglende skovsnepper. Skovsneppen er en af de få vadefugle, der lever i skoven. Der er også flere hulrugende fuglearter fx hulduen, der er specielt knyttet til gammel skov og ruger i hule træer. Af rovfugle kan man bl.a. møde musvåge, duehøj, spurvehøg og tårnfalk og rød glente.
Billeder fra ruten
