Asnæs Vesterskov
Foruden talrige fortidsminder gennemskæres skoven af et stisystem med navne fra tidligere begivenheder.
Når Lerchenborg gods holdt sine 5-6 årlige jagter, skete det under fuld offentlig bevågenhed. Jagtselskabet skulle bruge klappere lige fra skoledrenge til voksne. Derfor lukkede skolen.
Det var en drøj omgang for klapperne. Der skulle knokles og klappes den slagne dag. Kæderne drev gennem terrænet og værst var pløremarkerne - de nypløjede marker.
På velvalgte steder stod skytterne, så udsyn og vind var mest fordelagtigt, når fasaner, harer og rådyr blev drevet fremad. I skovene var der ligefrem "jagtgader", hvor skovbunden var ryddet grundigt, så skudfeltet var overskueligt.
Den fornemste af alle jagter var kongejagten med deltagelse af Christian X. Så stod Asnæs på gloende pæle. Alle sejl var sat til, for at jagten skulle blive vellykket.
Trods de bedste forberedelser klappede det ikke hver gang. Et sted kom fasanerne spadserende tværs over vejen i en lang række. De halvtamme, kornfede fugle havde ikke lyst til at gå på vingerne. Det blev for meget for kongen, der udbrød: "Hva' fanden er det for noget? Det er jo infanterister".
Kongen var jævn, jovial og ligetil. Han talte ens til klapperdrengene og lensgreven. Han havde dog en svaghed, for han brød sig ikke om at blive nr. 2. Engang havde han skudt 65 harer, men forpagteren på Mineslund 68, så han udbrød: "Hva' fanden er det? Jeg troede, jeg skulle have de bedste poster".
Lensgreven måtte derefter indskærpe jagtselskabets mange, dygtige skytter, at ingen måtte skyde mere end kongen.
Kongepostvejen er et minde om jagter med kongelig deltagelse.
Klapperne fik for deres møje i 1937 hver en fin tokrone foruden skolefridagen.
Længst mod vest ligger en samling huse kaldet Havnemark. Her oprettedes i midten af 1800-tallet et sildesalteri. Sildene blev hovedsagelig solgt til Dansk Vestindien som føde for plantageejernes slaver.
I Havnemark boede også Kong Hans i næsten 100 år. Han var både fisker og skovarbejder og samlede myreæg til kyllingerne i Lerchenborgs fasaneri. En dag blev han tilsmilet af heldet, da han deltog i et stævne i Kalundborg og blev ringriderkonge. Siden han vendte hjem, klæbede navnet, hvad der bestemt ikke generede ham.
Når isen lagde til i Kalundborg Fjord, var Havnemark et fortrinligt sted at stange ål i den bløde bund. Kilde Kjeld Ejdorf: Asnæs rundt (1992).
Stedet er et populært lystfisker- og udflugtssted. Langs de flotte skrænter på nordsiden er der.../læs mere pÃ¥ friluftsguiden.dk.