Knuden
Furs vestligste punkt er Lille Knudshoved, og her går skrænt og fjord næsten i et. Klinten er primært opbygget af moler toppet af et par meter moræneler og til sidst overlejret af smeltevandssand. Oven for klinten er rester af de lyngarealer, der dækkede Nordfur omkring år 1800. En gammel havskrænt fra stenalderen danner overgangen til strandengene mod syd.
I klart vejr er udsigten mod Salling og Mors intet mindre end formidabel. På nordsiden af Fur ligger Knudeklinterne – de mest imponerende molerklinter på Fur. På en strækning over 600 meter kan man se, hvordan moler og askelag er presset sammen i flager og folder. Den røde vandrerute går langs klinterne.
Ved lavvande kan man gå langs stranden, men ruten er markeret på toppen af klinten, hvor jorden dog er fedtet på grund af moleret. Fra toppen af Knudeklinterne er der smukke udsigter mod Livø og Mors. Og netop udsigten har fået Realdania til at se nærmere på øen. Knudeklinten er en del af initiativet ”Steder i landskabet”, hvor lokale kræfter i samarbejde med Realdania udvikler enkle arkitektoniske indgreb, som skal højne og skærpe oplevelsen af naturen. På Fur hedder projektet Diatoméer, da det netop er diatoméer – altså kiselalger – der har inspireret til udformningen af tre arkitektoniske udsigtsplatforme udført i cortensstål.
Ruten er afmærket med røde pile. OBS: En del af ruten kan være glat i mudret vejr.
Billeder fra ruten

Kort over ruten



