Gudenåparken
Blot en kilometer fra Randers centrum er mulighed for at opleve fuglene ved Kongslund Sø på tæt hold fra smukke stier eller under et hvil på bænkene, der byder sig til rundt om i Gudenåparken.
Når Gudenåens vand står højt, oversvømmes store dele af Gudenåparken. Husk også gummistøvlerne på regnfulde dage.
Et gammelt floddelta
Gudenåparken var oprindeligt en del af Gudenåens floddelta, der tidligere fyldte hele Gudenådalen med sideløb, kanaler og fugtige områder.
En del af Gudenåparken består af ellesump. Rødellen er det eneste danske træ, som kan vokse på steder, hvor der er blankt vand hele året. Ellen kan tåle en vandstand på helt op til en meter. Elletræet kan nemlig optage kvælstof fra luften og binde det i jorden ved hjælp af bakterier, som lever på dens rodknolde.
Indtil begyndelsen af 1900-tallet blev arealerne i Gudenåparken drevet med afgræsning og høslet af de lokale bønder.
At en stor del af arealet siden er groet til i piletræer, skyldes der i 1930’erne blev udplantet båndpil som led i et beskæftigelsesprojekt. Pilekviste blev importeret fra Middelhavsområdet for at kunne lave faskiner som støtte for de stier og veje, man anlagde i området.
Da pilen er utroligt flittig til at skyde, når der er vand til stede, slog kvistene rod og har mange steder skabt et tæt pilekrat.
Navnet båndpil kommer sig af, at man skrællede pilebarken af i lange bånd - blandt andet for at bruge som tøndebånd til smørdritler. Af barken kan i øvrigt udvindes salicin, der tidligere blev brugt til hovedpinepulver. Selv pilens gæslinger blev brugt. Om foråret blandede man dem i hingstenes havre, hvis der var behov for at lægge en dæmper på deres forårsfornemmelser.
Langs stisystemet er der lavet udsigtsplatforme med bænke, så det er muligt at puste ud undervejs på den op til tre kilometer lange rundtur i Gudenåparken. Og Randers Kommune har også etableret flere fiskebroer langs Gudenåen, hvor man kan fiske fra eller få sig et kig ud over Gudenåen fra tagrørsskoven.
Flere veje ind
En travetur i Gudenåparken rundt om Kongslund Sø og Randers Naturcenter er fra 2 til 3 kilometer - alt efter hvor mange afstikkere man vælger at tage fra den slagne vej.
En tur rundt om den bynære Gudenå - Vorup Enge og Gudenåparken og Hornbæk Enge er godt 7 kilometer lang, når Gudenåen krydses ved jernbanebroen og motorvejsbroen.
Der er adgang kan til Gudenåparken fra Hvidemøllevej, ad Trækstien fra Fladbro eller Neder Hornbæk og ad stien mellem Randers Regnskov og Gudenåen mod vest.
Billeder fra ruten
