Jyderup - Svebølle
Stenstien (Jyderup-Svebølle)
Stien går gennem et varieret landskab mellem Jyderup i øst og Svebølle i vest. I Jyderup er der også forbindelse mod syd via fortsættelsen af Jyderupstien til Tystrup Sø. I den østlige ende af stien ligger Skarresø, som er omgivet af skov og tilholdssted for mange fugle. Efter Skarresø løber stien syd om Bjergsted Bakker. Herefter grusgravene ved Stenrand, som sætter et markant præg på landskabet (heraf navnet Stenstien). Den gamle ødekirke ved Aunsø passeres, og landskabet bliver gradvist mere til et agerland.
Skarresholm
På en lille holm omkranset af mose og eng lå i middelalderen en borg ved navn Skarresholm. Borgen bestod af stenhuse i flere etager omgivet af volde og grave. I 1408 købte Dronning Margrethe den 1. borgen og rev den ned som et led i kronens kamp mod adelen. I dag er små forhøjninger i landskabet de eneste synlige rester af borgen.
Skarresø
Skarresø har en dybde på op til fire meter. Fiskeri efter ål, gedde, skalle og brasen har gennem årene været et aktiv for søens ejere. Tillige har søen en fin bestand af sandart, som blev sat ud i 1950'erne. Fuglelivet i omådet er rigt og varieret, og her ses bl.a. grågæs og andefugle, ligesom konge-, fiske- og havørne hyppigt observeres.
Bjergsted Bakker
Bjergsted Bakker udgør den vestlige del af et større, sammenhængende højdedrag. Fra Bjergsted Bakker er der udsigt over Sejerø Bugt og det omkringliggende landskab. Bjergsted Bakker blev fredet i år 2000. På bakkerne vokser sjældne planter, som udgør livsgrundlaget for særlige insektsamfund, herunder sommerfugle.
Stenrand
Stenrand er en af de største grusgrave på Sjælland idet undergrunden er rig på grus og sand aflejret under sidste istid. Udgravningerne i området har skabt et meget specielt landskab. I skrænterne er blotlagt en række smeltevandslag fra afsmeltningen af gletcherisen.
Aunsø gamle Kirke
Aunsø gamle Kirke er en ødekirke med parklignende kirkegård. Den er opført i det 13. århundrede som privat kapel til den dengang kongeligt ejede Aunsøgård. I det 14. århundrede blev bygningen sognekirke for Aunsø Sogn og fungerede som sådan indtil 1934. Den oprindelige bygning er udvidet flere gange.
Kort over ruten



