Vandrerute

Kløverstier i Fuglebjerg. Sort rute 12,1 km.

Følg Sandvedvej til Flemstofte, hvor den oprindelige smedje i tiden efter 2. verdenskrig udviklede sig til en stor fabrik for landbrugsredskaber. Undervejs til Krummerup passerer vi et tidligere missionshus og en tidligere brugsforening. Krummerup og Haldagermagle er typiske landsbyer. Haldager Mark og Fuglebjerglund er områder med mange mindre landbrug. Fra Fuglebjerglund fører en sti over markerne og under Ydre Korsørvej tilbage til Fuglebjerg. 


Jættestue ved A22. Tæt ved rundkørslen rute 22/Sandvedvej ligger Fuglebjergs ældste bygningsværk, en jættestue fra omkr. 3500 år før Kr. Jættestuen kan besøges ved at gå i venstre rabat på rute 22 fra rundkørslen i retning mod Slagelse. 

Jættestuens overliggere mangler, men gravkammeret fremtræder ret velbevaret. 


Landsbyen Flemstofte. Landsbyen oplevede et helt industrieventyr efter 2. verdenskrig, da den lokale smed oprettede en fabrik, som fremstillede landbrugsmaskiner. Flemstofte Maskinfabrik, der beskæftigede flere hundrede ansatte, måtte lukke i midten af 1970’erne.


Krummerup Missionshus er opført i 1920 og fungerede indtil omkring 2000.


Virkelyst Brugsforening blev opført i 1919 og lukkede i 1968.


Krummerup Kirke er et besøg værd. Kirkeskibet og koret er lige bredt og går ud i et. Alterpartiet domineres af et stort kalkmaleri fra 1942. Det er kunstneren Stefan Viggo Pedersen, som har malet David og Esajas. Prædikestolen er skåret af Ejler Schrøder i Næstved. Bemærk pengeblokken. Ved orglet ses den gamle altertavle, som er malet af Lucie Ingemann (gift med salmedigteren B.S.I.), der skænkede den til kirken i 1853.

Krummerup Andelsmejeri er oprettet i 1888 og blev nedlagt i 1962. Det blev solgt til fabrikant Merete Prom Olesen, som fremstillede marmelade i virksomheden Delicious Conserves.


Haldagermagle gl. skole. Rytterskolen i Haldagermagle blev opført i 1723. Den første skolebygning stod indtil 1882, hvor en ny skole blev opført på samme grund. I 1950’erne blev ved siden af andelsmejeriet opført en ny centralskole, som blev nedlagt i 1967.


Haldager Mark. Ved udskiftningen fik husmændene oftest den jord, som lå længst væk fra landsbyen, og dermed måske også den dårligste jord. Den østlige ende af Haldager Mark er således præget af mindre landbrugsejendomme. Allerlængst mod øst blev mosen opdelt i en række parceller, som blev tildelt de enkelte gårde. Her kunne skæres tørv til eget forbrug.


Lundemøllen. Her blev bygget en vindmølle i 1863. En større mølle blev opført i 1914, men den nedbrændte i 1932. Herefter blev der opført en såkaldt motormølle, der leverede strøm til en 25 hk motor, som trak kværnen. 








Længde: 12,1 km
Maksimal stigning: 5,6%
Afmærket rute: Nej

Kort over ruten

S M
0 km
6,1 km
12,1 km
Lav stigning (maks. 1 %) Lav stigning (maks. 1 %)
Medium stigning (maks. 5 %) Medium stigning (maks. 5 %)
Høj stigning (maks. 8 %) Høj stigning (maks. 8 %)
Stejl stigning (over 8 %) Stejl stigning (over 8 %)

Ruten i detaljer

Faciliteter på ruten
Afstand fra forrige
Km. samlet
Start
Samlet: 0 km
Mål
Fra forrige: 12,2 km
Samlet: 12,2 km

Sådan kommer du dertil

Der er ingen parkeringspladser i umiddelbar nærhed af ruten.
Find vej via Rejseplanen
Henter oplysninger fra rejseplanen.dk
Find vej via Google maps
Du bliver ledt over til en ekstern side for at bruge Google maps
Åbn Google maps
Ansvarlig enhed
Næstved Kommune