Langå Egeskov
Den gamle, bevoksede "udmark" er på 17 hektar. Ejet siden 1992 af Naturfonden under Danmarks Naturfredningsforening - og en af de få skove i Danmark med ret til kreaturgræsning som i gamle dage.
Langå Egeskov består af tre skønne områder: Den 200 år gamle egeskov, en ny egeskovsbevoksning på 5 hektar i den nordlige ende og en og en bred, blomstrende engstrækning langs Gudenåen. Den gamle egeskov med sine tykke, krumme stammer er et unikt eksempel på gammel egeskov i Danmark.
Træerne har ofte tætte samlinger af små grene, såkaldte vanris, og mange af dem er angrebet af svampe. De gamle egetræer er vært for et utal af insekter, smådyr, mosser og laver. Også hulrugende fugle finder yngleplads i de mere eller mindre udgåede træer.
Efter at Naturfonden købte arealerne, afskovede fonden fem hektar graner nord for egeskoven. Det gav plads til selvsåede ege, ahorn og fuglekirsebær sammen med røn, hyld og andre buske. Fonden supplerede med plantning og såning af ege og agern fra den gamle skov.
Fra skovbrynet og ned mod Gudenå ejer fonden et engareal på ca. 3,5 hektar, der skaber en flot overgang mellem skoven og åen - og giver udsigt til den tidligere ejer af egeskoven; Løjstrup Hovedgård. Den gamle Pramdragersti mellem Randers og Silkeborg løber langs skovbrynet.
Der er fri adgang til fods også uden for stier og på alle tider af døgnet. Hunde skal føres i snor, og det er ikke tilladt at campere.
Billeder fra ruten
