Vandrerute

Kløverstier i Fuglebjerg. Grøn rute 2,6 km.

Byens placering i tilpas stor afstand fra de om-liggende købstæder resulterede i en rivende udvikling i tiden efter 1860, hvor mange forretningsdrivende og håndværkere slog sig ned her. Selv om jernbanen aldrig kom til Fuglebjerg, minder byen på mange måder om en stationsby. 

Busten af Frederik den VII på Torvet og mindestenen for folketingsmand Martin Hansen ved Sorøvej fortæller, at byen også har været centrum for en folketingsvalgkreds.


Vandtårnet. I 1908 blev etableret en boring, hvorfra vandet blev pumpet op med en pumpe, drevet af en vindmølle. Vandtårnet kom først til i 1934. Allerede længe inden da var man begyndt at pumpe vand op fra en boring ved Lundevej, hvor det nuværende vandværk ligger. Allerede efter få årtiers brug blev vandtårnet overflødigt, da vandværket blev udstyret med en hydroforpumpe. 


Fuglebjerg kirke er opført i middelalderen og består af et romansk skib og et sengotisk våbenhus i nord. Altertavlen er en katekismustavle i højrenæssance fra slutningen af 1500-tallet. Prædikestolen er i senrenæssance og fra omk. 1632. Alterkalken er af Næstved Prøvesølv. Den er skænket af Erich Herlufsøn og bærer hans våben og årstallet 1632. Tårnet er oprindelig opført i gotisk stil, men er ommuret i 1838 og i nyere tid næsten helt ommuret. Rødstens tilbygningen er fra 1888.


Martin Hansens Mindesten. Fra 1849 og frem til 1918 var Fuglebjerg centrum for Sorø Amts 5. valgkreds. Fra 1910 var det venstremanden Martin Hansen, husmand på Skafterup Mark, som repræsenterede kredsen på tinge. Efter kredsens nedlæggelse blev han valgt for Sorøkredsen. Han var medlem af Folketinget til sin død i 1927.


HAKA Maskinfabrik var i 1960 en af egnens store arbejdspladser. Fabrikant Hans Hougaard startede efter 2. verdenskrig i en lille udbygning som iværksætter. Han udviklede en af datidens mest robuste vaskemaskiner, hvilket gjorde navnet HAKA og Fuglebjerg kendt i det ganske land. Op gennem 1960’erne ekspanderede virksomheden og firmaet beskæftigede da omk. 100 personer. Først i 1970’erne blev firmaet solgt til en italiensk virksomhed, og nogle få år senere var det helt slut med dette industri eventyr i Fuglebjerg.


Det gamle posthus. Fuglebjerg har haft posthus siden 1861. Den første postmester var samtidig byens apoteker. Posthuset lå først på Torvet 2, siden flyttede det til Sorøvej 9, men i 1913 blev dette pompøse posthus opført.


Det gamle apotek. Fuglebjergs første apotek var i ejendommen Torvet 2 sammen med posthuset. Apoteket blev etableret der i 1857, men i 1863 blev ejendommen Indre Krummerupvej 1 opført og taget i brug som apotek. I 2007 blev et nyt apotek på Byagervej indviet.











 

Længde: 2,6 km
Maksimal stigning: 2,5%
Afmærket rute: Nej

Kort over ruten

S M
0 km
1,3 km
2,6 km
Lav stigning (maks. 1 %) Lav stigning (maks. 1 %)
Medium stigning (maks. 5 %) Medium stigning (maks. 5 %)
Høj stigning (maks. 8 %) Høj stigning (maks. 8 %)
Stejl stigning (over 8 %) Stejl stigning (over 8 %)

Ruten i detaljer

Faciliteter på ruten
Afstand fra forrige
Km. samlet
Start
Samlet: 0 km
Mål
Fra forrige: 2,6 km
Samlet: 2,7 km

Sådan kommer du dertil

Der er ingen parkeringspladser i umiddelbar nærhed af ruten.
Find vej via Rejseplanen
Henter oplysninger fra rejseplanen.dk
Find vej via Google maps
Du bliver ledt over til en ekstern side for at bruge Google maps
Åbn Google maps
Ansvarlig enhed
Næstved Kommune