Munkevejen R88, Næstved - Skelby
Næstved og Skovkloster
Næstved blev grundlagt i 1135 og blev ophøjet til købstad i 1140. Forskellige munkeordener som franciskanerere, dominikanerere og benediktinerere begyndte at udvikle klostre i området, og byen blev et religiøst centrum i middelalderen.
Særligt Skovkloster, et benediktiner kloster, havde stor betydning, da kong Erik Lam gav det store rettigheder over byen, som det beholdt middelalderen igennem. Skovkloster er det senere Herlufsholm.
Susåen - en handelsvej
Susåen var en vigtig handelsvej, og i 1300-tallet kunne lübeckerne sejle med forsyninger af klipfisk til munkene i Sorø. De passerede på vejen både Skelby Kirke, Gunderslev Kirke og den borg, der stod her.
Susåen var desuden en vigtig grund til, at Næstved blev et stærkt handelscentrum for hansestæderne - den magtfulde tyske købmandsunion. Den danske konge kæmpede mod dem om handelsretten i Østersøen - og tabte. Men i Næstved blomstrede handlen med hansestæderne.
Byens fremgang stoppede med svenskekrigene i 1600-tallet og indbyggertallet faldt, og fik først rigtigt fart igen med industrialiseringen og da jernbanen mellem Vordingborg og Køge blev opført i 1870. Men i dag mærker man stadig, hvordan munkene styrede og satte deres præg på Næstved i Middelalderen.
Ladby Kirkeruin
Norden ud af byen kører man mod Ladby og Ladby Kirkeruin. Ligesom i Bøgesø er kirken nedlagt, men stedet har stadig stor betydning for lokalbefolkningen, og der afholdes højtideligheder på ruinen også i dag.
To kirker - en å
Etapen sluttes i Skelby, der kendetagnes ved de to kirker - Skelby Kirke og Gunderslev Kirke, der ligger blot 600m fra hinanden. De to meget nærtliggende kirker og bysamfund understreger især to ting. For det første har vandet i åen i tidligere tider været en vigtig grænse i dagligdagen. For det andet opstår der ofte muligheder for at mennesker kan bosætte sig, der hvor der er overgang over et vandløb.
Gunderslev Kirke har været ejet af Gunderslevholm men siden 1980 har det været folkekirkens. Gunderslevholm er privat og ikke åbent for offentligheden, men derfor kan man sagtens nyde landskabet og de flotte bygninger fra en afstand.