Vestvolden, Avedøre - Dragørfortet
Vestvolden
Som en næsten 15 kilometer lang slange bugter Vestvolden sig fra Avedøre i syd til Utterslev Mose i nord.
Volden blev anlagt for 120 år siden, hvor den var et af de mest omfangsrige ingeniørprojekter nogensinde. Omkring 2.000 ’voldbisser’ knoklede gennem fire år med at bygge forsvarsværkerne. For hver meter af den 14.361 meter lange vold skulle ca. 225 kubikmeter jord flyttes med håndkraft; med skovl, trillebør og tipvogne. Det svarer til 3,15 millioner kubikmeter jord.
I dag er Vestvolden stadig et imponerende bygningsværk med voldgrav, magasiner og underjordiske gange. Men Vestvolden byder ikke kun på historiske vingesus. Det gamle forsvarsanlæg er også et stort rekreativt område fyldt med naturoplevelser.
Avedøre Flyveplads
Flyvepladsen langs Gl. Køge Landevej er anlagt under 1. verdenskrig i 1917, og her kan du se verdens ældste træhangarer til landbaserede fly. På en søjle på pladsen "svæver" et veteranfly af typen HL-1 fra 1958. Flyet er seks meter langt og har et vingefang på 9 meter.
Kongelundsfortet
På spidsen af Amager ligger Kongelundsfort, der blev bygget i 1914-16 under 1. Verdenskrig. Fortet skulle sammen med blandt andet Dragørfort forhindre fjendtlige skibe i at trænge ind til København. Fortet har en unik udsigt ud over Køge Bugt og giver et interessant indblik i datidens forsvar af hovedstaden. Fortet er blevet istandsat til gavn for dig og de daglige aktivitetstilbud for børn og unge på stedet.
Dragørfortet
Dragør Fort blev anlagt i tiden 1910 til 1915 på en kunstig ø ca. 400 meter fra kysten umiddelbart syd for Dragør. Fortets areal udgør ca. 32.000 m2, hvoraf godt 2.500 m2, er bebygget. Fortet overgik i 2002 til privat eje og rummer i dag efter en gennemgribende, men nænsom restaurering, en lang række moderne faciliteter.
Fortets opgaver var at medvirke til at hindre et fjendtligt bombardement af København beskytte minespærringer i Dogden-renden hindre en fjendtlig landgang på Amager sydkyst og at hindre fjendtlige fartøjers operationer i Drogden- og Flinterenden.
Kilde: Københavns Befæstning