Cykelrute

Munkevejen R88, Præstø - Næstved

Oldtidsvejen

Oldtidsvejen ved Broskov er et stenlagt vadested anlagt tilbage i yngre romersk jernalder, 400-500 e.Kr. Desuden er der en stenlagt vej fra middelalderen.


Præstø Fjord og Bækkeskov

Turen fortsætter nordpå langs Præstø Fjord. Her udsigt ud over det lavvandede fjord. Vejen var den oprindelige hovedvej imellem København og Rødby. Pilerækker nord for Marjatta - ud mod vandet, viser, hvor vejen en gang gik.

Landskabet ved Bækkeskov veksler med skove og marker. Flere steder løber i vandløb i dybe kløfter imod fjorden. Godset er ikke åbent for offentligheden.


Abel Schrøder land

Her går turen ind i Abel Schrøder land. Schrøders billedhugger værksted forsynede i 1600-tallet Sydsjælland med smukke billedskærerarbejder, der kan ses i Everdrup, Næstelsø, Gunderslev, Mogenstrup og Sct. Peders kirker blandt andet. Den kendteste billedskærermester er Abel Schrøder den Yngre, hvis værker primært kan ses i kirkerne i Sydsjælland.

Billedskærerarbejderne er både altertavler og prædikestole, men også mindre arbejder såsom pengetavler udgik fra værkstedet. I Sct. Peders Kirke i Næstved er der et epitafium – en mindetavle, der fortæller, at han også ernærede sig som organist og var far til 9 børn hvoraf 6 lå begravede med ham. Børnedødeligheden var stor dengang. Men Abel Schrøders værker består og kan beundres i kirkerne langs etapen.


Bøgesø Ødekirke

Efter Everdrup Kirke kommer man til Bøgesø Ødekirke. Her er kun græsvoldene tilbage til at fortælle kirkens historie, der blev nedlagt i midten af 1500-tallet. Men selvom kirken var væk har stedet haft en betydning for folk, og i 2004 genindviede man jorden og afholder i dag lejlighedsvis andagter udendørs i Ødekirken.


Mogenstrup Helligkilde

Efter Bøgesø cykler man mod Mogenstrup, der udover at have Abel Schrøder-værker i kirken, har været en valfartskirke på grund af den hellige kilde. Hellige kilder kendes fra den tidligste kristne kirketradition, hvor man har tillagt visse væld og kilder hellige egenskaber, der kunne helbrede de syge og styrke de raske. Sct. Mogens kirke og helligkilde tiltrak sig pilgrimsrejsende gennem århundreder, og et marked – et såkaldt kildemarked, opstod på de helt store valfartsdage, og der var faktisk kildemarkeder så sent som i 1882. Kilden kan stadig besøges.


Rønnebæksholm - kunstmuseum

Etapen fortsætter af landsbyveje med landsbykirker og inden den slutter i Næstved kommer man forbi Rønnebæksholm kunstmuseum – en flot gammel herregård, hvor der er adgang til både bygninger og parkanlæg. Etapen afsluttes i Næstved, der med sin beliggenhed ved Susåen har været en magtfuld købstad i historisk tid. Susåen var både en transport vej for klostrene, og en skillevej i landskabet.



Længde: 31,2 km
Maksimal stigning: 8,9%
Afmærket rute: Nej

Kort over ruten

0 km
15,6 km
31,2 km
Lav stigning (maks. 1 %) Lav stigning (maks. 1 %)
Medium stigning (maks. 5 %) Medium stigning (maks. 5 %)
Høj stigning (maks. 8 %) Høj stigning (maks. 8 %)
Stejl stigning (over 8 %) Stejl stigning (over 8 %)

Ruten i detaljer

Faciliteter på ruten
Afstand fra forrige
Km. samlet
Start
Samlet: 0 km
Fra forrige: 4 km
Samlet: 4,0 km
Fra forrige: 0,1 km
Samlet: 4,1 km
Fra forrige: 1,8 km
Samlet: 5,8 km
Fra forrige: 0,1 km
Samlet: 5,8 km
Fra forrige: 1,5 km
Samlet: 7,3 km
Fra forrige: 19,6 km
Samlet: 27,0 km
Mål
Fra forrige: 4,4 km
Samlet: 31,3 km

Sådan kommer du dertil

P-plads Rønnebæk Søskov
Naturrum Præstø Fjord - Skt. Peders Kapel
Even - Naturrum Præstø Fjord
Find vej via Rejseplanen
Henter oplysninger fra rejseplanen.dk
Find vej via Google maps
Du bliver ledt over til en ekstern side for at bruge Google maps
Åbn Google maps
Ansvarlig enhed
Næstved Kommune