Bautasten ved Frennemark
Stenene er bautasten fra oldtiden. Bautasten er aflange sten, rejst af mennesker, med uden indskrift. De er normalt svære at tidsfæste, med fra tid til anden er de rejst for at markere grave. Indholdet i disse grave – som især kendes fra Bornholm – viser, at stenene som oftest er rejst for mellem 1500 og 3000 år siden. D.v.s. i yngre bronzealder og det meste af jernalderen.
Bautasten er almindelige i store dele af Europa fra meget forskellige tider. I Danmark ses de især på Bornholm hvor der i dag er bevaret ca. 250.
Runestenenes indskrifter viser, at de som regel er rejst som minde over døde stormænd eller faldne krigere. Man kan tænke sig at bautasten har haft samme funktion som runestenene i en tid, som ikke kendte til skriftsprog.
Indskriftsløse mindesten ville være meningsløse i dag. Men dengang var samfundene små, så de fleste vidste hvad stenene betød.
På Bornholm kan bautasten ses i forbindelse med grave. F.eks. på små stenhøje – røser – eller på steder hvor resterne af et ligbrændingsbål er gravet ned. Med de kan også stå frit i terrænet uden at der kan påvises nogen forbindelse med begravelser.
Billeder fra stedet
