Salene gravplads
Langs østkysten fra Sandvig til Balka findes der på de gamle strandvoldterrasser spor af lave stenhøje med begravelser fra jernalder og vikingetid (200 indtil 1000 e.v.t.). Strandgravene dækker i de fleste tilfælde over fattige begravelser.
Ved Salene ligger et strandgravfelt i en gammel rullestensstrandvold med 35 såkaldte kraterrøser eller voldgrave. Dette træk forekommer så regelmæssigt, at man har ment, at det måtte hænge sammen med en speciel konstruktion af gravene. Krateret afspejler imidlertid blot, at gravkammeret er blevet udgravet. I 1880 undersøgtes 10 grave. De indeholdt ubrændte gravlæggelser, men kun få gravgaver. Et enkelt vaseformet lerkar daterer en af gravene til romersk jernalder o. 200 e.v.t. De udgravede røser fremtræder med et synligt krater. De urørte er vanskelige at få øje på, men en svag forhøjning, hvor der midt i anes en aflang N-S orienteret lavning, afslører gravene.
Området blev arealfredet i 1894.
Strandgravene i Salene Bugt ligger tæt øst for Bobbeåens udløb, der udgør den gamle grænse mellem Nordre og Østre Herred. Ved Gl. Bobbebro findes bevaret et meget omfattende system af hulveje, der understreger områdets betydning.
Billeder fra stedet
