Kulturhistorie

Lundestenen

Lundestenen er den jættestue på Bornholm, der har det største kammer.

Jættestuen blev udgravet og restaureret i 1939. Ved den lejlighed fandt man i bunden af kammeret et lergulv og flade kalkstensfliser. Herpå lå et tykt lag med knogler og oldsager. Ved kammerets nordvæg stod således 2 lerkar, hvoraf den ene var smukt dekoreret. Der blev fundet over 100 ravperler, der var formet som små økser og køller. Endvidere fandtes 24 flintknive og flækker samt 5 skafttungepile. Fundene dateres til den sene og sidste del af jættestuetiden (ca. 3000-2700 f.v.t). Dette lag med knogler og oldsager lå helt ud i jættestuens gang. Det skyldes, at senere slægtled har ryddet ældre grave i kammeret ud for at skaffe plads til egne gravlæggelser.

I gravkammeret kan man se rester af tørmur. Det vil sige det murværk af flade fliser, der er anbragt mellem bærestenene for at gøre kammeret tæt.

På den vestlige dæksten og på indersiden af bærestenen i kammerets vestende kan man finde skålformede fordybninger. Disse helleristningstegn stammer fra bronzealderen (1800-500 f.Kr.). Lundestenen har sandsynligvis også i dette tidsrum været centrum for begravelsesceremonier.

Handicapegnet: Nej

Billeder fra stedet

Lundestenen
Lundestenen

Sådan kommer du dertil

Der er ingen parkeringspladser i umiddelbar nærhed af faciliteten.
Find vej via Rejseplanen
Henter oplysninger fra rejseplanen.dk
Find vej via Google maps
Du bliver ledt over til en ekstern side for at bruge Google maps
Åbn Google maps

Brugernes vurdering

Ingen vurderinger endnu
Din bedømmelse
Ansvarlig enhed
Bornholms Regionskommune
E-mail: post@brk.dk
Telefon: 56920000