Kulturhistorie

Tryggevælde Ådal - kultur og historie

 Den har sit udspring i Ulse Sø ved Bregentved. Åen har 19 store tilløb, hvoraf det største er Stevnsåen, der begynder nord for St. Spjellerup. Tryggevælde å løber de sidste 15 km i en meget stor og bred ådal, der strækker sig fra Karise til åens udløb i Køge Bugt.

Den brede ådal er faktisk en gammel fjord, der lå her i oldtiden. Langt tilbage i tiden sejlede man med store skibe langt ind i landet.

Ådalen er meget våd og har til alle tider haft et meget rigt plante- og dyreliv. Åen og ådalen har altid været livsgrundlaget for de mennesker, der har boet i området. Man har fisket og sejlet på åen.

Engene i dalen har leveret hø til dyrene og givet dem græsning om sommeren.

De mange kulturminder og de brede afgræssede enge vidner om menneskets virke i årtusinder. I dag benyttes åen også af mange lystfiskere, der mod at løse fiskekort kan fiske i åen.

Langs ådalen løber hovedlandevejene, men kun få steder er det muligt at krydse åen og ådalen. Dette betyder, at ådalen har bevaret sit brede, åbne præg.

Landskabet fortæller historie

Tryggevælde Ådal er et arkæologisk meget rigt område, hvor sporene efter vore forfædres liv og færden stadig er tydelige i landskabet. De ældste spor er fra Ertebøllekulturen (ældre stenalder). Her lå flere bopladser nær åen, hvor der var rig mulighed for at fiske. Ved landbrugets begyndelse flyttede man op i engene for at være nær de mange dyr, som gik på græs.


Mere kan læses på https://friluftsguiden.dk/?print_page_id=4761&target=print

Handicapegnet: Nej

Sådan kommer du dertil

Der er ingen parkeringspladser i umiddelbar nærhed af faciliteten.
Find vej via Rejseplanen
Henter oplysninger fra rejseplanen.dk
Find vej via Google maps
Du bliver ledt over til en ekstern side for at bruge Google maps
Åbn Google maps
Ansvarlig enhed
Stevns Kommune